Профілактика лептоспірозу
Профілактика лептоспірозу
Лептоспіроз – небезпечна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Вона може призвести до серйозних уражень печінки, нирок, нервової системи й навіть загрожувати життю.
Джерело інфекції – мишоподібні гризуни, щурі, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, у харчових продуктах – декілька днів.
У весняно – осінній періоди лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею.
Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах .
Хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Збудник виділяється із сечею. Від тварин може заразитися й господар.
Ознаки лептоспірозу: У 90% випадків захворювання починається неспецифічно — з підвищення температури тіла, головного болю, слабкості, кон’юнктивіту. Однак є і більш характерні симптоми:
-
сильні болі в м’язах, особливо литках (посилюються при натисканні);
-
почервоніння очей;
-
жовтяниця (пожовтіння шкіри й слизових оболонок);
-
біль у животі, нудота, блювання, діарея;
-
сплутаність свідомості, судоми, висипи.
Інкубаційний період триває від 2 до 20 днів.
Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та вчасної діагностики. Тому госпіталізація хворих з лептоспірозом обов’язкова!
Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
– не купатись у забруднених водоймах і в заборонених місцях, у тому числі у водоймах з відсутністю течії, у водоймах поблизу випасу худоби; слід оберігати водойми (озера, річки, ставки) від забруднення стоками тваринницьких ферм;
– не вживати сиру воду з невідомих джерел і відкритих водойм;
– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
– необхідно ретельно мити овочі і фрукти, обдавати їх окропом, здійснювати термічну обробку продуктів тваринного походження, води;
– свіже молоко перед вживанням слід кип’ятити;
– проводити систематичні дератизаційні заходи;
– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
– при виконанні господарських робіт у підвалах та на горищах обов’язково вдягати рукавиці та захисні маски або респіратори;
– проводити періодичний ветеринарний огляд тварин; при догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом.
Використовувати захисний одяг під час робіт у несприятливих умовах (рукавиці, халат, чоботи); персонал, що обслуговує каналізаційні мережі і працює в болотистих місцевостях, забезпечувати гумовими чобітьми і непромокаючим одягом.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати! Будьте завжди здорові!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області




