Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Профілактика харчових отруєнь під час новорічних застіль   

Дата: 17.12.2024 15:05
Кількість переглядів: 27

 

Наближається Новий рік та Різдвяні свята і турботливі господині вже починають готуватися до них. 

На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.

У період святкування Нового року та Різдва  Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  нагадує громадянам основні правила профілактики харчових отруєнь:

• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

• закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

• чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;

• готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

• не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;

• кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

• обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

• не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;

• курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

• зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

• важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

• не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Наголошуємо: самолікування небезпечне! 

Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь