Профілактика харчових отруєнь під час новорічних застіль
Наближається Новий рік та Різдвяні свята і турботливі господині вже починають готуватися до них.
На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.
У період святкування Нового року та Різдва Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує громадянам основні правила профілактики харчових отруєнь:
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
• чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
• готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
• не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
• кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
• обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
• не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
• курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
• зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
• важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
• не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Наголошуємо: самолікування небезпечне!
Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!