Небезпечні гриби. Як не отруїтися!
Осіння пора – це пора тихого полювання, пора грибників, проте потрібно бути дуже пильним при збирання грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками.
Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Діти більш піддатливі до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк, мідь та отрут від викидів автотранспорту і отрутохімікатів, що застосовуються в сільському господарстві.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
-
Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у магазині.
-
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
-
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
-
Остерігайтеся пластинчатих грибів.
-
Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
-
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
-
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-
Не вживайте сирих грибів.
-
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
-
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
-
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
-
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області