Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Дата: 18.09.2024 10:30
Кількість переглядів: 35

Осіння пора – це пора тихого полювання, пора грибників, проте потрібно бути дуже пильним при збирання грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками.  

           Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Діти більш піддатливі  до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк,  мідь  та отрут від викидів  автотранспорту і  отрутохімікатів, що застосовуються в сільському господарстві. 

           Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

  • Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у магазині.

  • Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

  • Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.

  • Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

  • Не вживайте сирих грибів.

  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

         Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) - негайно звертайтеся за медичною допомогою.  

       Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

         Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

   Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в Полтавській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь