Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

ДПС інформує!

Дата: 28.05.2024 09:20
Кількість переглядів: 71

Звірка об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених у різних населених пунктах: до якого контролюючого органу необхідно звертатись власникам?

 

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що фізичні особи – власники декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають         у власності платника податку;
 -
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
 -
права на користування пільгою із сплати податку;
 -
розміру ставки податку;
 
- нарахованої суми податку.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за посиланням: http://cabinet.tax.gov.ua , а також через вебпортал ДПС.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Більш детально ознайомитися із відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/  (категорія 106.07).

 

Головне управління ДПС у Полтавській області

Фото без опису

 

Податкова знижка в частині процентів за користування іпотечним житловим кредитом: що треба знати платникові податків?

 

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що відповідно до п.п. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 та п. 175.1 ст. 175 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, відповідно до п.п. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.
 
            Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно зі ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об’єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Більш детально ознайомитися із відповідним роз’ясненням можна на вебпорталі ДПС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) за посиланням https://zir.tax.gov.ua/  (категорія 103.06.01).

 

Головне управління ДПС у Полтавській області


Фото без опису

 

До уваги платників: при сплаті податкового боргу/заборгованості

з єдиного внеску заповнюється код виду сплати 140 

 

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої Постановою Правління Національного банку України 29.07.2022 року № 163 (далі – Постанова № 163) платник ініціює будь-який переказ коштів шляхом формування та подання надавачу платіжних послуг (банку) відповідної платіжної інструкції.

Згідно з абзацом першим п. 37 Постанови № 163 одним із обов‘язкових реквізитів  платіжної інструкції є «Призначення платежу».

Платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція (абзац перший             п. 41 Постанови № 163).

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від                      23 березня 2023 року № 148 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Порядку під час сплати податків, зборів, єдиного внеску на бюджетні/небюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля:

«Код виду сплати» - платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно                          з додатком 1 до Порядку, а саме (при сплаті податкового боргу/заборгованості   з єдиного внеску): 140  - Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу / заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань;

«Додаткова інформація запису» - платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

Приклади заповнення поля «Призначення платежу» при погашенні податкового боргу/заборгованості   з єдиного внеску:

 

Код виду сплати:

Додаткова інформація запису

 

140

 

Погашення податкового боргу з (назва податку)

 

140

 

Погашення заборгованості з єдиного внеску

 

Головне управління ДПС у Полтавській області

Фото без опису

 

Щодо відповідальності платників у разі помилкової сплати грошового зобов'язання з ПДВ

 

Головне управління ДПС у Полтавській області у зв’язку із змінами, внесеними до Податкового кодексу України Законом України від 23 лютого 2024 року 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн - комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», зокрема до підпункту 112.8.81  пункту 112.8 статті 112 Кодексу, підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Кодексу, звертає увагу платників податків на особливості застосування норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) щодо відповідальності платників у разі помилкової сплати грошового зобов'язання  з ПДВ та повідомляє наступне.

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість, що задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку в Системі електронного адміністрування ПДВ (далі - СЕА ПДВ).

Оскільки сплата ПДВ до бюджету здійснюється з рахунків відкритих у СЕА ПДВ, то     в частині помилкової сплати платником узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ, що задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ (уточнюючих розрахунках), норми Кодексу про скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок не застосовуються.

Проте, в частині помилкової сплати платником суми узгодженого грошового зобов'язання з ПДВ, визначеного за результатами контрольно-перевірочної роботи відповідно до податкового повідомлення-рішення, норми Кодексу про скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок застосовуються.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь