Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Громадське обговорення

Дата: 21.05.2024 13:35
Кількість переглядів: 77

Відповідно до листа Полтавської РВА від 17.05.2024р №01-28/1029 щодо проведення громадських обговорень нових назв відповідних населених пунктів, 28 травня 2024 року  о 15:00 в приміщення Ряськівського будинку культури відбудуться громадські обговорення нової назви села Ряське за участі сільського голови.
Просимо жителів села  взяти участь!
Обгрунтування від Полтавської ОВА: Село Ряське свою назву отримало від назви фортеці, яка була збудована в 1731-32-х роках під час спорудження Російською імперією оборонної лінії від татар. Перша назва - Крутоярська, про що свідчать давні географічні карти і архівні документи. Після поселення у фортеці Ряжського ландміліцкого (ланцького) полка Російської імператорської армії Крутоярська фортеця в 1738-у році була перейменована в Ряжську кріпость. Після заснування слободи та отримала відповідно назву Ряжська, а пізніше стала писатись як Ряська слобода і село Ряське. Ландміліція або ланд-міліція (Landmilitia—«земельне ополчення») — рід місцевих військ у Російській імперії 18 століття. Напіврегулярне ополчення, що охороняло кордони Російської імперії. В Україні членів ландміліції зневажливо називали ланцями. У 1731році російським генералом Таракановим почалося будівництво фортець Української оборонної лінії, де передбачалось розмістити 20 ландміліційних полків. Серед них був Рязький полк, заснований у російському місті Рязьк (Тульської губернії), від назви міста полк дістав назву Рязький, а фортеця з 1738 року стала називатися Ряською. Його батальйони розміщувалися у фортецях Української лінії, зокрема 1-й батальйон полку розмістили у Крутоярській фортеці. Полк у різні періоди існування імперії мав такі назви: 16.01.1769; 22.02.1811 — Рязький піхотний полк; 31.03.1801 року — Рязький мушкетерський полк. Доречним є або повернення історичної назви: село Крутоярське, або розглянути питання нової назви на честь уродженця цього села, губернського комісара УНР на Полтавщині, соратника Симона Петлюри, генерал-хорунжого Армії УНР (1920 р.), генерал-поручика Армії УНР Павла Кудрявцева село Кудрявцеве.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь