Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Просимо взяти участь в перейменуванні об'єктів топонімії

Дата: 15.04.2024 16:40
Кількість переглядів: 37


Фото без опису
З метою належного виконання положень Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», відповідно до листа №01-28/805 від 12.04.2024р Полтавської районної військової адміністрації, та наданому в ньому, представником Українського інституту національної пам'яті, переліку об’єктів топонімії, які підлягають перейменуванню в нашій громаді, просимо взяти участь у процесі перейменування та надати свої пропозиції нових назв.

Просимо жителів села Андріївка та села Ряське надати свої пропозиції щодо нових назв вулиць та провулку на пошту mihalivskasr@ukr.net у формі довільного листа або написавши вашу пропозицію у бланк, що знаходиться в старостаті вашого села (звертатися до діловода)
Перелік:
с. Андріївка 
1)вул. Партизан
У 20-ті роки минулого століття з ініціативи більшовиків й з метою встановлення радянської влади сформувалися червоні радянські  партизанські загони. У роки 2 світової війни загони червоних партизанів підпорядковувалися КПРС і кремлівській верхівці, займалися терором і грабунками мирного населення, у західній Україні воювали проти УПА. Назви «Червонопартизанські» та «Партизанські» є практикою комеморацій СРСР. 

с. Ряське
2)вулиця Гвардійська
3)провулок Гвардійський
Назви порушує Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (далі Закон). Назва пов’язана із реалізацією російської імперської політики. Провулок отримав назву на  честь гвардійських частин армії СРСР та гвардійської (чорно-оранжевої) стрічки, яка стала символом російського імперіалізму. В Україні відсутнє поняття «гвардійська» стосовно військових частин. Назва, що широко використовувалася у населених пунктах СРСР та сучасної Росії. 21.05.1942 року Указом Президії ВР СРСР були повернуті гвардійські звання , які присвоювались з’єднанням Червоної Армії і ВМФ. А за кілька тижнів нарком ВМФ СРСР адмірал М.Кузнєцов затвердив й опис гвардійської стрічки: «шовкова репсова муарова стрічка жовтогарячого кольору з нанесеними на неї трьома подовжніми чорними смужками». Тобто стилістично була схожа на георгіївську. Отже, комуністичний сталінський режим негласно апелював до військового спадку Російської імперії. Зараз цей спадок активно експлуатується путінським режимом у війні проти України. Назва порушує дух і букву закону (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 26, ст.292) щодо заборони пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки.
4)Партизанська. Див.вище
5)Саєнка Івана
Іван Степанович Саєнко — командир батареї 143-го Житомирського  полку 1-го гвардейського кавалерійського корпусу армії СРСР, старший лейтенант. Член КПРС із 1942 року. Учасник операції СРСР з вторгнення до незалежної держави Фінляндія (радянсько-фінська, або Зимова війна — збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією у період від 30 листопада 1939 року до 13 березня 1940 року; тоді Радянський Союз мав намір завоювати Фінляндію шляхом встановлення маріонеткового фінського комуністичного уряду).

6)вул. Сонягіна
Щодо даного об’єкту топонімії вбачається необхідність з’ясування біограми у  контексті підтримки, глорифікації або виправдання російської імперської політики. У разі неможливості з’ясування Вами відповідних даних і отже втрати виховного і комеморативного значення рекомендуємо його перейменувати відповідно до ст. 26. Закону України «Про місцеве самоврядування».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь