A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Начальник Машівської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області  Валентина Ільченко провела круглий стіл з питань цьогорічної кампанії декларування доходів громадян

Дата: 18.03.2024 15:30
Кількість переглядів: 45

Під час заходу вона повідомила про терміни подання декларації про майновий стан і доходи, які доходи підлягають декларуванню, способи подання декларації. 

Зокрема, фахівець зазначила, що громадяни подають декларацію, у разі отримання доходів не від податкових агентів, спадщини не від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення чи інші доходи, які підлягають декларуванню. 

Дохід, отриманий фізичною особою у вигляді вартості успадкованого майна у межах, визначених розділом IV Податкового кодексу України (далі - ПКУ), оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу. За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.  

 Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (до 1 травня 2024 року).

Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу.

Валентина Ільченко звернула  увагу, що з 1 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 №859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28

 

серпня 2023 №467 «Про внесення змін до форми  податкової декларації про майновий стан і доходи», яку можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».   Скористатися зазначеним сервісом зможуть особи, які мають електронний цифровий підпис, виданий кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

 

Машівська ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь