Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур

Дата: 31.01.2024 09:35
Кількість переглядів: 73

Для отримання насіннєвого матеріалу перехреснозапильних сільськогосподарських культур (гречки, жита, тритикале, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, гірчиці, сорго звичайного, злакових трав, та інших) необхідно захистити насіннєві посіви від випадкового перехресного запилення, а саме шляхом дотримання норм просторової ізоляції від інших видів, сортів та гібридів вищезазначених сільськогосподарських культур.

Питання дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання регулюється Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 року № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів», в якому зазначено, що відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом запилення на земельних ділянках в межах просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

Відповідно до Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

Для реалізації вказаного права, суб’єкт насінництва та розсадництва повинен надати план - схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області не пізніше 1 березня 2024 року.

Відповідно до порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних культур після затверджених план-схем, наданих до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва. Інші суб’єкти господарювання обов’язково повинні бути попереджені про затвердження план - схем вирощування насіннєвого матеріалу та не розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. 

Для отримання консультацій звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь