Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Профілактика лептоспірозу

Дата: 09.10.2023 14:14
Кількість переглядів: 130

 

Профілактика лептоспірозу

У Полтавській територіальній громаді зафіксували випадок захворювання чоловіка на лептоспіроз.  

Тож, аби попередити випадки інфекційних захворювань на лептоспіроз, розкажемо кілька простих правил, як вберегтися від недуги!

Лептоспіроз – небезпечна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Джерело інфекції  – мишоподібні гризуни, щурі, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, у харчових продуктах – декілька днів.

У весняно – осінній періоди лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею.

Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах .

Хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Збудник виділяється із сечею. Від тварин може заразитися й господар.

Ознаки лептоспірозу: біль у м’язах, особливо литкових. Хвороба на початку може нагадувати застуду: підвищується температура тіла, з’являється загальна слабкість, нежить, сильний головний біль і люди  лікуються на свій розсуд. Утім чаями і пігулками від температури хворобі не завадити.

Остаточно визначитися з причиною нездужання, уже в перші ж дні  допоможе спеціальний аналіз крові.

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми лептоспірозу. Коли йдеться про жовтяничну форму, з перших днів хвороби відзначають пожовтіння шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня. Подібно проявляється й вірусний гепатит А – хвороба брудних рук. Але лептоспіроз, на відміну від гепатиту А, набагато тяжка й підступна недуга. Якщо не вживати відповідних ліків, розвивається ураження печінки, нирок, серцево-судинної системи, легень. А успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та вчасної діагностики. Тому госпіталізація хворих з лептоспірозом обов’язкова!

Від людини до людини хвороба не передається, але доволі високий ризик одночасного зараження в тих, хто живе поряд і , відповідно, міг з’їсти ті ж заражені продукти, випити ту ж воду, тощо. Також існує високий ризик захворіти людям через професійну діяльність: ветеринари, робітники очисних та каналізаційних споруд, фермери,  робітники м’ясокомбінатів та інші.

Профілактика полягає в дотриманні санітарних вимог при  експлуатації відкритих водойм. Радикальним методом оздоровлення районів, небезпечних щодо лептоспірозу є знищення гризунів – носіїв інфекції – проведення профілактичної суцільної дератизації. 

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
 – не купатись у забруднених водоймах і в заборонених місцях, у тому числі у водоймах з відсутністю течії, у водоймах поблизу випасу худоби; слід оберігати водойми (озера, річки, ставки) від забруднення стоками тваринницьких ферм;
 – не вживати сиру воду з невідомих джерел і відкритих водойм;
 – не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– необхідно ретельно мити овочі і фрукти, обдавати  їх окропом, здійснювати термічну обробку продуктів тваринного походження, води;

– свіже молоко перед вживанням слід кип’ятити;
 – проводити систематичні дератизаційні заходи;
 – дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
 – при виконанні господарських робіт у підвалах та на горищах обов’язково вдягати рукавиці та захисні маски або респіратори;
 – проводити періодичний ветеринарний огляд тварин; при догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом.

Використовувати захисний одяг під час робіт у несприятливих умовах (рукавиці, халат, чоботи); персонал, що обслуговує каналізаційні мережі і працює в болотистих місцевостях, забезпечувати гумовими чобітьми і непромокаючим одягом. 

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!  Будьте завжди здорові!

 

 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Полтавського районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь