Як уникнути отруєнь грибами
Як уникнути отруєнь грибами Наш регіон належить до тих регіонів, де збирання грибів є традиційним. Сезон дощів, який наразі відмічається по Полтавській області, пришвидшує ріст грибів. Гриби є водночас дарунком ліса та небезпечним продуктом харчування. Існує багато видів грибів, але їстівні потрібно знати «в обличчя». Основними причинами отруєнь дикорослими грибами є недостатня обізнаність грибників, які не відрізняють їстівні гриби від їх отруйних двійників, вживання їстівних грибів старих, перезрілих або після тривалого зберігання та порушення технології їх консервування та приготування грибних страв. Вживання в їжу дикорослих грибів часто буває небезпечним, викликає отруєння, навіть призводить до смертельних випадків. Пам’ятайте, що не лише отруйні, а й їстівні гриби, які виросли в екологічно забруднених місцях, або змінили свої властивості під впливом певних факторів, або ті, які не пройшли достатньої кулінарної обробки, викликають у людей отруєння або розлад травлення. Для уникнення важких та смертельних випадків отруєнь грибами необхідно знати і дотримуватись важливих заходів профілактики:
Якщо у вас є хоч найменша підозра на отруєння, тобто ви їли гриби, і у вас з’явилися: головний біль, нудота, блювота (одноразова чи багаторазова), біль у животі, пронос, похолодіння рук і ніг, загальна слабкість, блідість шкіри, то ви повинні негайно викликати швидку медичну допомогу або місцевого медичного працівника. Ніякого самолікування! Бо чим більше зволікаєте, тим більше токсинів потрапить у кров і тим важчим буде перебіг отруєння. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках! Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
|
|