A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 29.06.2022 08:18
Кількість переглядів: 220

 

 З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує дотримуватися таких правил:

  • - сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо;

  • - уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;

  • - зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;

  • - при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності й умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;

  • - при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані;

  • - необхідно бути обережними під час приймання продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів;

  • - неухильно дотримуватися технології та поточності приготування страв, сировину (м’ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;

  • - м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддавати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);

  • - не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;

  • - не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати їх термічній обробці;

  • - готові страви зберігати без холоду не більше 2 годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;

  • - не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);

  • - дотримуватися правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;

  • - до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;

  • - організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду тощо).

     Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:

- холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;

  • - необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів;

  • - столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості;

  • - мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

     За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!

 

 

Полтавське районне управління Головного

Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь