Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 29.06.2022 08:18
Кількість переглядів: 265

 

 З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує дотримуватися таких правил:

  • - сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо;

  • - уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не вживати;

  • - зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються, тільки за умов та з дотриманням термінів придатності, зазначених на упаковці;

  • - при розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності й умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці;

  • - при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушковані;

  • - необхідно бути обережними під час приймання продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів;

  • - неухильно дотримуватися технології та поточності приготування страв, сировину (м’ясо, риба, яйця тощо) піддавати ретельній термічній обробці;

  • - м’ясні, рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням обов’язково піддавати термічній обробці (проварювання, тушкування, запікання тощо);

  • - не купувати м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні, кондитерські та кулінарні вироби, консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб; не приймати та не вживати страви, виготовлені невідомими особами, у неорганізованих місцях;

  • - не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати їх термічній обробці;

  • - готові страви зберігати без холоду не більше 2 годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;

  • - не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);

  • - дотримуватися правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;

  • - до роботи залучати лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, діареї, висипань на шкірі тощо). Забезпечити відсторонення, самовідсторонення від контакту з харчовими продуктами, готовими стравами осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри та слизових оболонок;

  • - організувати проведення заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю, столового та кухонного посуду тощо).

     Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений:

- холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості;

  • - необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів;

  • - столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості;

  • - мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

     За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!

 

 

Полтавське районне управління Головного

Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь