Михайлівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Управління Держпраці у Полтавській області

Дата: 20.10.2020 14:32
Кількість переглядів: 447

Фото без описуПовідомлення про корупційне правопорушення

Загальні положення 

Відповідно до статті 53 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) та враховуючи положення Методичних рекомендацій щодо організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами, затверджених рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.07.2017 № 286, з метою визначення послідовності дій посадових осіб Управління Держпраці у Полтавській області (далі – Управління) при отриманні, реєстрації, розгляді повідомлень про корупцію, наказом від 04.06.2018 № 68 затверджено Порядок організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами в Управлінні.

Управління забезпечує умови для повідомлень про порушення вимог Закону, внесеними викривачами телефоном, засобами поштового та електронного зв’язку, на особистому прийомі.

Особа, яка надає допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривач), – особа, яка за наявності обґрунтованого переконання, що інформація є достовірною, повідомляє про порушення вимог цього Закону іншою особою.

Обробка персональних даних викривачів здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Згідно зі статтею 383 Кримінального кодексу України завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину карається законом.

Перелік, встановлених Законом вимог, заборон та обмежень

Повідомлення про порушення вимог цього Закону може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно).

Посадові і службові особи Управління у разі виявлення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи одержання інформації про вчинення такого правопорушення працівниками Управління зобов’язані у межах своїх повноважень ужити заходів щодо припинення такого правопорушення та негайно письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції.

Спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції

Порядок отримання повідомлень

Повідомлення про порушення вимог Закону може бути як письмовим, так і усним.

Повідомити про корупцію можна:

на поштову адресу Управління: 36014, вул. Пушкіна, 119, м. Полтава;

на електронну адресу: 16pl@dsp.gov.uа;

У разі направлення повідомлення поштою, рекомендується роботи позначку: «Про корупцію».

на особистому прийомі у головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції (далі – головний спеціаліст). Дні прийому: кожну середу – з 9.00 до 12.00.

Повідомлення, які надходять на загальну електронну пошту Управління, іншими засобами поштового зв’язку, повинні містити наступну інформацію:

прізвище, ім’я, по батькові особи, яка ймовірно вчинила правопорушення, її посада;

текст повідомлення, що містить інформацію про факти вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, іншого порушення Закону, яка може бути перевірена;

прізвище, ім’я, по батькові, адреса та підпис особи, яка надіслала повідомлення (автор повідомлення).

Усне повідомлення може надійти на телефонну лінію Управління за номером: (0532) 52-58-66  працює по буднях у робочі години: з понеділка по четвер – з 8.00 до 12.30 та з 13.00 до 16.45 год., у п’ятницю – з 08.00 до 12.30 год. та з 13.00 до 15.30 год.

Зразок опитувального листа для повідомлень про корупцію на особистому прийомі або на телефонну лінію Управління

У разі якщо під час телефонної розмови неможливо встановити суть можливого правопорушення, відповідальна особа за ведення реєстрації пропонує заявнику звернутися до Управління письмово або направити повідомлення через електронну пошту Управління.

При прийнятті повідомлення через телефонну лінію відповідальна особа, повідомляє заявника, що вказана у повідомленні інформація буде використана Управлінням під час реалізації повноважень, визначених Законом та повідомляє заявника про необхідність направлення ним повідомлення за його особистим підписом засобами поштового зв’язку для отримання відповіді від Управління.

Розгляд повідомлень

Повідомлення про порушення вимог Закону підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Відповідальна за розгляд повідомлення особа має право зв’язатися в разі потреби із заявником для уточнення інформації.

Розгляд повідомлень про порушення вимог Закону, згідно із підпунктом 9 пункту 5 Типового положення про уповноважений підрозділ (особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.09.2013 року № 706, здійснює головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління (далі – головний спеціаліст).

Уповноважена особа за розгляд повідомлень

До розгляду повідомлень, крім головного спеціаліста, можуть залучатися інші працівники Управління, до компетенції яких належить питання, порушене в повідомленні.

Повідомлення про порушення вимог Закону підлягають перевірці у термін не більше п’ятнадцяти днів від дня його отримання. Якщо у вказаний термін перевірити інформацію, що міститься в повідомленні, неможливо, начальник Управління або його заступник продовжують термін розгляду повідомлення до тридцяти днів від дня його отримання.

У випадку отримання анонімного повідомлення про результати його розгляду повідомляється начальник Управління.

Схема стандартної процедури  розгляду повідомлень

У разі підтвердження викладеної у повідомленні інформації про порушення вимог Закону керівник Управління вживає заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також інформує спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Перелік правопорушень, пов’язаних з корупцією, за вчинення яких може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності (не є виключним)

Розгляд повідомлень про корупцію здійснюється Управлінням в межах повноважень.

Повідомляти про вчинення корупційного правопорушення або правопорушення,  пов’язаного з корупцією, за які законом встановлено кримінальну та, відповідно, адміністративну відповідальність доцільно з врахуванням підслідності спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Перелік корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, за які законом встановлено кримінальну/адміністративну відповідальність, визначення підслідності кримінальних правопорушень 

Право на захист

Особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, перебувають під захистом держави. За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, або їх близьких осіб, у зв’язку із здійсненим повідомленням про порушення вимог цього Закону, правоохоронними органами до них можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві».

Особа або член її сім’ї не може бути звільнена чи примушена до звільнення, притягнута до дисциплінарної відповідальності чи піддана з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова в призначенні на вищу посаду, скорочення заробітної плати тощо) або загрозі таких заходів впливу у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог Закону іншою особою.

Інформація про викривача може бути розголошена лише за його згодою, крім випадків, встановлених законом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь